25 Ocak 2015 Pazar

Gök, Bulut ve Ejderha Efsanesi (Kars)

Gök, Bulut ve Ejderha Efsanesi (Kars)
Efsaneye göre gökteki melekler Bulutlara binerek onları yönetirler. Tanrı, yağmur yağsın buyruğunu verince; melekler, bulutlara biner ve onları kamçılar ve şimşek çakar. Bulutlar da aşağı inerek yeryüzündeki suyu emer, ağır ağır göğe yükselir. Bu suyla göğün kızgınlığını giderir, serinletir.

Gök gürültüsü, meleklerin kamçıladığı bulutların homurtusudur. Kimi zaman büyük melek bağırınca; öteki melekler, sık sık kamçıyla vurup bulutların canını acıtır. Yağmur, bu bulutların gözyaşıdır. Kimi zaman da vururken ölçüyü kaçıran meleklerin kamçısı, bulutları yararak bize görünür ki, bu da şimşektir.

Yer demir, gök bakırdır. Yer, kendi özünden olan gökteki ateşi çektiğinden yıldırım olur.

Bulutlar arasında barınan ejderhalar da vardır. İlkbaharda bunlardan biri, zincirli olarak yeryüzüne indirilir. Kara buluttan ejderhalar, koca bir tilkinin kuyruğunu andırır. Melekler zincirle yönetmese, yeri yurdu yutarlar. Ejderha, yerde neye dokunsa kuyruğuyla dolayıp hortum olup yukarı çeker.

Kimi ejderha da cezalı olarak yeryüzüne sallandırılır. Sonbaharda yere indirilen ejderha, genellikle ilkbaharda göğe geri döner.

0 yorum:

Yorum Gönder