25 Ocak 2015 Pazar

Machu Picchu Antik Kenti

Machu Picchu Antik Kenti
Peru İnka İmparatoru Pachacutec, 15. yüzyılda Machu Picchu (Eski Dağ) olarak bilinen dağda bulutlar içinde bir şehir inşa ettirmiştir. Bu muhteşem yerleşim yeri, And platosundan başlayarak balta girmemiş Amazon ormanlarının Urubamba Nehri'ne kadar uzanmaktadır. İnkalar tarafından çiçek hastalığı salgınından dolayı terk edilmiştir. İspanyolların İnka İmparatorluğunu ele geçirmelerinden sonra şehir, 300 yıl boyunca "kayıp" olarak kalmış ve 1911 yılında Hiram Bingham tarafından tekrar bulunmuştur.

Yale Üniversitesi arkeologlarından Hiram Bingham, bu uzak, iki hektarlık yerleşimi keşfettiğinde, İmparator'u başkent Cuzco'dan kaçıran İspanyol istilasından sonra, son İnkalıların 36 yıl boyunca yaşadığı meşhur Cilcabamba'yı bulduğunu düşünmüştür. Bingham, gördüğü manzara karşısında etkilenerek ilk izlenimi şöyle aktarmıştır:

"Fark ediyorum ki eklemlenen yarı daireleriyle bu duvar, dünyadaki en usta taş işçiliği kadar ustaca yapılmış. Nefesimin kesildiğini söylemeliyim."

Görüntünün muhteşemliği tartışılmaz bir gerçektir. Ancak yerleşimin Vilcamba olup olmadığı kesin değildir. Machu Picchu'nun gerçek ismi ve bu yer hakkında daha birçok şey, kesinliğe kavuşmamıştır.

Machu Picchu, bir şehirden çok, önemli bir tören alanı ve dini yerleşim yerine benzemektedir. Yapıldığı tarih, tam olarak bilinmese de; İnka İmparatorluğu'nun 15. yüzyıl sonlarına denk gelen genişleme döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Burada bir tahmine göre en az 1500 kişi yaşamıştır.

Machu Picchu'nun Google Map'taki konumu şöyledir:


Machu Picchu'da Güneş'in önemli bir yer tuttuğu düşünülmektedir. Bunun en önemli kanıtlarından biri, "Intihuatanha" denilen Güneş Sunağı'nın varlığıdır. Bu ilginç şekilli taş yapı, karmaşık bir astronomi cihazına benzemektedir. Buna benzer başka bir yapı bulunmamıştır. Fakat bu sunağın gündönümleri gibi özel tarihleri saymakta kullanıldığı düşünülmektedir. İsminin ise kış gündönümü sırasında Güneş'in düştüğü noktadaki bir törene işaret ettiği zannedilmektedir. "Güneş Kulesi" adı verilen at nalı şeklinde yapılmış ve kış gündönümünde Güneş ışınlarını yakalayacak şekilde yerleştirilmiş bir penceresi bulunan bir yapıda ve ayrıca "Üç Pencere Tapınağı" adı verilen ve bu üç pencerenin dikdörtgen şekilde sıralandığı yapıda Güneş gözlemleri yapıldığı tahmin edilmektedir. Burada yaz ve kış gündönümlerinde Inti Raymi adı verilen bir İnka Güneş Festivali yapıldığı bilinmektedir.

Machu Picchu, bahçelerin, balkonların, büyük tören yapılarının ve sarayların bulunduğu bir yerdir. Su kemerlerinin, çeşmelerin, banyoların varlığına ve mısır, patates gibi sebzelerin yetiştirildiğine dair kanıtlar mevcuttur. Farklı katlar ve teraslı bahçeler, yüzlerce basamakla birbirlerine bağlanmıştır. İspanyol istilasından sonra bir sır olarak kalan yerleşim yeri, bilinmeyen sebeplerle terk edilmiştir.

Hiram Bingham, Machu Picchu'daki olağanüstü taş işçiliği hakkında yorumlar yapmış ve dev beyaz granit blokların harç kullanılmadan yerleştirilmesini, yerleşimin belki de en etkileyici özelliği olarak tanımlamıştır. Bu taşların çoğunun kenarı, bir taşın diğerine mükemmel bir şekilde oturtulması ile şekillendirilmiştir. Sonuçta neredeyse gözle görülmeyecek eklemleriyle bir duvar ve bu teknikle yapıldığında sağlamlığı kanıtlanan binalar oluşmuştur.

Ne demir aletleri, ne ağır yük taşıyacak hayvanları olan İnkaların bu kalitede bir duvar işçiliği çıkarmış olmaları aslında imkansız görünmektedir. İnkalar, ilerlemiş bir medeniyetleri, dev gibi taşları kesip taşıyacak aletleri olmadığı sürece Machu Picchu'yu oluşturamazlardı.

Bu eser, aslında eski medeniyetlerin sanıldığından çok daha teknolojik olduğunu ortaya koyan bir delil olarak kabul edilebilir. Oluşumu ile ilgili pek çok söylenti dolaşsa da, burası, olağanüstü bir yerleşim yeridir ve gizemini hâlen korumaktadır.

Machu Picchu Antik Kenti İle İlgili Videolar





0 yorum:

Yorum Gönder